Vošli ste do obchodu s kávou a ostali v nemom úžase, koľko sa toho za posledné desiatky rokov zmenilo? Naše babičky kedysi kupovali jeden druh, naše mamy si zvykli na pitie instantnej a my máme zrazu na výber všetku kávu sveta. Ako kúpiť dobrú kávu a nezblázniť sa z toho?
Arabica alebo Robusta?
Pri výbere kávy by sme sa mali zamerať na jej druh, pôvod, veľkosť balenia a spôsob prípravy. Tým najdôležitejším faktorom, podľa ktorého máte alebo nemáte kávu radi, je však jej chuť. Tá väčšinou závisí od vyššie spomínaných vlastností kávy. Čo sa týka druhu, najznámejšie a najdostupnejšie sú dva druhy kávových zŕn – Arabica a Robusta. Niekedy ich nájdete aj v zmesi, cieľom ktorej je spojiť jednotlivé výhody oboch druhov, a stretnúť sa môžete aj s bezkofeínovou, zelenou alebo Cibetkovou kávou. Arabica má jemnú a zároveň veľmi intenzívnu a výraznú chuť, Robusta je zasa horkejšia a obsahuje viac kofeínu.
Mletá káva dlho nevydrží
Ak sa rozhodujete medzi tým, či kúpiť zrnkovú alebo mletú kávu, všetko závisí od toho, aké náčinie na prípravu kávy doma máte. Pri zrnkovej budete potrebovať ešte mlynček (ak nemáte kávovar, ktorý ho obsahuje), pri tej mletej môžete hneď dávkovať do hrnčeka, kávovaru na mletú kávu alebo frenchpressu či koťoga. Nevýhodou mletej je však to, že si dlho neuchová chuť a arómu, preto ju odporúčame kupovať v menšom množstve, ak doma nemáte mlynček alebo sa vám jednoducho nechce pri každom pití kávy mlieť. Čo sa týka instantnej kávy, snáď nemusíme zdôrazňovať, že v podstate nejde o pravú kávu, pretože je chemicky aromatizovaná a chuť a aróma je podstatne menej výrazná, dokonca je aj drahšia. Existujú ešte tzv. E.S.E. pody, čo je v podstate hermeticky uzavretá porciovaná káva z praženej a namletej kávy a vďaka nim dostanete espresso so správnou dávkou kávy, správnou cremou a bez straty arómy.
Urobte si doma kaviareň
Pri kúpe kávy ide aj o to, na čom si ju viete doma pripraviť, ako sme spomínali vyššie. Ak chcete naozaj autentický zážitok ako z kaviarne, odporúčame zakúpiť si kávovar. Najdostupnejšie sú tri druhy – pákový, kapsulový a automatický. Najdrahší je, samozrejme, automatický, pretože príprava kávy na ňom vám zaberie najmenej času a je najjednoduchšia. Do kapsulového kávovaru budete potrebovať kapsuly podľa jeho typu, čo nie je veľmi ekologické vzhľadom na tvorbu odpadu (existujú už ale aj znovanaplniteľné). Pákový je zasa náročnejší na prípravu, ale výsledok je tiež veľmi chutný. Ak hľadáte niečo finančne menej náročnejšie, odporúčame moka koťogo kanvičku (ku ktorej ale potrebujete mlynček, alebo priamo mletú kávu), prípadne frenchpress.
Nezabúdajte na to najdôležitejšie – mať najlepší kávovar, tu pomôže veľký test a rady od odborníkov na prípravu kávy.