Hoci hygiena je pol zdravia, niekedy sa prílišná čistota môže obrátiť proti nám. Platí to najmä pri určitých potravinách, ktoré bežne v kuchyni používame a ktoré možno automaticky strkáme pod vodovodný kohútik bez toho, aby sme sa zamysleli, či to nie je skôr kontraproduktívne. Čo teda do vody nikdy nedávať?
Nedodržiavajte všetky inštrukcie v receptoch
Pod tečúcu vodu určite nepatria surové vajcia. Aj keď ste možno prehnane čistotní a máte pocit, že škrupina vajíčka prešla rôznymi nečistými prostrediami, kým skončila na vašej kuchynskej linke, v skutočnosti obsahuje póry, ktorými sa do vnútra škrupiny môžu zaniesť baktérie salmonely. Takže docielite presný opak.
Oplachovanie kuracieho mäsa nájdeme niekedy dokonca aj v receptoch. Je to však podobné, ako s vajcami – na kuracom mäse sa môžu nachádzať baktérie, ktoré sa pri umývaní rozšíria na vaše ruky, na kuchynskú linku a ktoviekam ešte. Mäso vo všeobecnosti nemusíte umývať, baktérii sa zbaví pri tepelnej úprave.
Huby namáčajte iba sušené
Voda a huby – to jednoducho nejde k sebe. Huby sú totiž ako špongia a v momente, ako ich namočíte do vody, nasajú vodu. Umyť ich však je potrebné, pretože na sebe môžu mať rôzne nečistoty. Odporúčame urobiť to veľmi rýchlo pod slabým prúdom vody a hneď ich osušiť papierovou utierkou.
Niekto oplachuje cestoviny aj pred varením. Je to chyba – zbavia sa tak totiž škrobu, ktorý pomáha absorbovať šťavu. Ak si práve robíte cestovinový šalát, cestoviny môžete bez výčitiek vysypať priamo do vriacej vody.
Potrebujete nové kuchynské náčinie na varenie, pretože to staré je už špinavé takmer ako potraviny, ktoré pred prípravou umývate? Využiť na jeho nákup môžete každý zľavový kód, ktorý tu nájdete – prípadne si pozrite aj tieto promo kódy a zľavy pre CZ eshopy.
Kontroverzná ryža
Večnou dilemou pre niektoré gazdinky je aj umývanie alebo neumývanie ryže pred varením. Možno ste sa stretli s názorom, že ryža sa premýva už v obchode a vy si ju kupujete čistú – opak je ale pravdou. Premytie ryže vám nielen uľahčí jej varenie, pretože sa z nej odstráni prebytočný škrob, ale môže obsahovať arzén, ktorý je nebezpečný a práve premývaním ho odstránite.
Ak ste niekedy umývali ovocie alebo zeleninu aj po ošúpaní, lebo prišla do kontaktu s inými potravinami, tak vedzte, že umývaniu ošúpaného ovocia a zeleniny je lepšie vyhnúť sa z viacerých dôvodov. Nie je to potrebné a ničíte tým veľkú časť vitamínov, ktoré obsahujú. Plody stačí dobre umyť pred šúpaním. V šupke a tesne pod ňou sa totiž nachádza najviac vitamínov a ďalších dôležitých živín.